Chronické virové záněty jater a COVID-19

Chronické virové záněty jater a COVID-19

Virové hepatitidy jsou závažným zdravotnickým problémem - akutní i chronické formy jsou příčinou významné morbidity a mortality u nás i ve světě. Některé viry způsobují chronickou hepatitidu, jejímž následkem pak mohou být jaterní cirhóza a hepatocelulární karcinom.  Ročně je v naší republice hlášeno asi 1300 nových případů virových hepatitid A, B a C. Nemocní lidé jsou často zdrojem nákazy pro své okolí, zdravotnický personál nevyjímaje. 

Mezi největší aktuální zdravotní problémy celého světa patří další virové onemocnění - onemocnění novým typem koronaviru – označované COVID-19.

V následujících třech videích vás seznámíme s aktuálními informacemi týkajícími se nejen virových hepatitid, ale také již zmiňovaným COVID-19.

Doc. MUDr. Jan Šperl, CSc. - Hepatitida A a B

První dvě popsané virového hepatitidy v historii lidstva, jak již písmena abecedy napovídají, byly hepatitida A a B. Akutní nebo celoživotní onemocnění, RNA nebo DNA virus. Co tyto dvě hepatitidy spojuje a naopak v čem je významný rozdíl?

MUDr. Soňa Fraňková, Ph.D. - Hepatitida C

Před více než 30 lety bylo zjištěno, že kromě hepatitidy A a B existuje další, pravděpodobně virové onemocnění jater, které bylo označeno jako hepatitida non-A, non-B. V roce 1989 byl identifikován původce onemocnění, jenž byl označen jako virus hepatitidy C (HCV). Od té doby došlo k obrovskému vývoji jak v oblasti diagnostiky, tak v oblasti léčby.

COVID-19 - prof. MUDr. Petr Husa, CSc.

Koronoviry jsou viry, které kolují mezi různými zvířaty a některé z nich mohou infikovat i lidi. Co mají společného SARS, MERS a COVID-19?